Egypten

Vill du kombinera en sol- och badsemester med en resa tillbaka i tiden? Då finner du det du söker i Egypten. Vid Röda havet kan du simma, sola och njuta av friheten, i Konungarnas dal och utanför Kairo hittar du pyramiderna och Sfinxen, känn historiens vingslag. Kort sagt finns det massor att upptäcka och uppleva i detta land. Trots den Arabiska våren är turismen i full gång och det är bara att boka första bästa resa.

Om man vill så går det alldeles utmärkt att resa till Egypten året runt men som varmast är det mellan juni och augusti och då är det nästan för varmt. Temperaturen brukar nämligen krypa upp mot en 40-50 grader. Bästa tiden att åka hit är på hösten eller våren, då är temperaturen som behagligast och du kommer orka med utflykter i öknen utan att känna behov av 15 liter vatten i minuten. Det är nämligen så att om man bortser från ett par olika grönområden i närheten av Medelhavet och floden Nilen så består det mesta av öken i Egypten. Med andra ord förekommer det extrema temperaturer och temperaturskillnader. På vintern kan vissa delar av öknen bli så kall som 8 grader och på sommaren kan det bli så varmt som över 50 grader.

Matkulturen i Egypten är blandad, det finns influenser från flera olika länder, bland annat från Grekland, Turkiet, Libanon och Syrien. Något som är typiskt att äta är fiskrätter, både med saltvattensfisk och fisk från Nassersjön. Man dricker mycket mynta te men även en läskande och god fruktjuice som kallas asiir.

Hurghada och El Gouna

En av Egyptens största och mest klassiska charterorter är Hurghada. Här hittar du värme, pooler och god mat. Det är lätt att ta en båtutflykt för dykning, snorkling eller bara bad. Staden i sig är kanske inte den roligaste, men hotellområdena brukar vara fräscha. Detta gav dock utrymme att bygga en helt ny stad bara för turister. Resultatet blev El Gouna. Hela denna egyptiska ministad känns som ett Disneyland i öknen. Kanaler har grävts och hotellen ligger strategiskt placerade så att alla får sin egen strand. Restaurangerna har planerats så att det ska finnas olika typer som tex grekisk, hamburgeria och italienskt (även om nästan alla serverar pizza). Du kan ta dig till Hurghada eller vice versa med en taxiresa.

strand el gouna 1024x576 - Egypten

Sharm el Sheikh

Detta är kanske en av de mest exklusiva turistorterna som finns i Egypten och det är hit folk vill åka. Staden ligger längst ut på halvön Sinais södra udde och semesterorterna breder ut sig som ett halsband av juveler längs kusten. Man brukar dela upp området i tre olika delar, det största området för turister som är Naama bay. Här hittar du allt en turist kan önska sig, restauranger, nöjen och bad. Sedan har vi det gamla Sharm el Sheikh, den by som ursprungligen var beduinbyn som gav namn åt området. Här får man ta del av urgammal kultur, basarer, marknader och trottoarserveringar. I närheten finns även ett shoppingcenter med mera i ett område som heter Hadaba. Den tredje delen är Nabq bay och där hittar man fler nybyggda hotell, restauranger och butiker att shoppa i.

I Sharm el Sheikh kan du välja mellan gammalt och nytt, sol&bad och historiska äventyr. Vill man verkligen upptäcka staden med omnejd så är det en bra idé att gå en guidad stadstur. Då får man inte bara shoppa och titta på sevärdheter, du kommer även att få en inblick i hur kristna och muslimer lever sida vid sida i samma stad.

Ett dykarparadis, ja det brukar man även kalla denna del av Sinaihalvön. Det finns helt otroliga korallrev att upptäcka och undervattenslivet är fantastiskt. Är man mindre erfaren så finns det dels dykarskola och dels snorklingsutflykter. Och du kommer bli förvånad över hur mycket man kan se bara från ytan. Skulle man tröttna på solen, stranden, badandet och snorklingen, ja då går det flera turer in till Kairo. Där får du uppleva riktigt storstadsliv i Egyptisk anda och dessutom kan du besöka pyramiderna och Sfinxen.