Mexiko

Mexico är det land som binder ihop Latinamerika med USA, här finns ett stort kulturarv med massor att se. Alla ruiner efter Mayaindianerna, templen, pyramiderna och alla starka kontraster mellan då och nu, mellan rik och fattig. Hela landet sjuder av liv, färg och spänning. För oss som reser från Sverige kan det både var skrämmande och fantastiskt att uppleva på samma gång.

Landskapet i Mexico är väldigt skiftande, här finns allt från de dominerande bergen i väst och öst till öken och riktig djungel. Den norra gränsen ligger som sagt mot USA och i söder gränsar landet mot Guatemala. Längs kusterna finns många vackra sandstränder men även berglandskap på en del ställen. Om du är ute efter en semester med sol och bad, lata dagar på stranden och inte så mycket mer så kan du i princip åka hit när som helst under året. Som allra varmast är det mellan maj och oktober men då kan det å andra sidan bli helt olidligt varmt, speciellt under sommarmånaderna. Då är det även väldigt hög luftfuktighet, speciellt i de södra delarna av landet. Om du vill ha en semester med mer än sol och bad, vandringar i bergen och alla historiska sevärdheter. Ja då rekommenderar vi att du istället åker mellan oktober och maj. Då är vädret istället torrt och varmt, med andra ord betydligt mer behagligt.

Maten i Mexico är ofta välkryddat och smakar mycket, något du säkert provat här hemma är den kända rätten Chili con carne. Något vi rekommenderar starkt att du provar under resan är de inhemska majspannkakorna, tortillas och den mexicanska guacamolen. Dessutom har dem väldigt god, lättdrucken och svalkande öl som tillexempel Sol.

När du reser till Mexico så får du inte glömma att köpa med dig en reseadapter!

Playa del Carmen

Denna semesterort har funnits på svenskarnas charterkarta ett tag nu och populariteten bara ökar. Vi vill längre bort än till Kanarieöarna numera och det kanske inte är så konstigt, orörda stränder lockar och lokalbefolkning som den var. Playa del Carmen är i och för sig något av ett semestereldorado men den gamla charmen finns kvar. Här märks det att man verkligen anstränger sig för att bevara så mycket som möjligt av den gamla fiskebyn.

Vill man kombinera sol- och badsemester med spännande historisk sightseeing, då har man hamnat rätt. Här finns både de vackraste och vitaste stränderna i världen samt intressanta och spännande lämningar från Mayaindianerna. Playa del Carmen ligger på Mexicos Riviera Maya på Yucatanhalvön mot Karibiska havet. För många har det blivit det perfekta semesterparadiset på jorden, vilket inte är så konstigt. Långa stränder med vajande palmer och kritvit sand, turkost hav, tropisk djungel och mycket mer. De senaste åren så har det skett stora förändringar i Playa del Carmen, på ca tio år har byn gått från fiskeby till semesterparadis. Men ändå finns den gemytliga känslan kvar, man har på ett mycket bra sätt införlivat de nya hotellen med de gamla byggnaderna och inte byggt några 20-vånings monster. Här är det fortfarande palmerna som sträcker sig högst mot himlavalvet och stränderna är fortfarande breda utan en massa hotell som byggts ut mot havet.

När man vill ut på upptäcktsfärd så är Mayaruinerna vid Tulum ett av de självklara utflyktsmålen. Här spenderar man lätt en hel dag bland ruinerna som ligger vackert precis intill stranden. Det finns bussar från staden som går direkt hit och man väljer om man vill gå av vid stranden eller ruinerna. Vackrare än så här blir det knappast, djungel, ruiner, strand, ja allt på en gång. Som ett vykort köpt i affären.

En annan utflykt som verkar vara ett måste från Playa del Carmen är den som går till Chichen Itza och Cenotes. Dessa pyramider är för många turister ett självklart utflyktsmål och det är inte särskilt svårt att förstå varför. De gamla Mayapyramiderna är otroliga och om man åker dit i slutet av mars eller september så kan man ha turen att se ormen. Det är en speciell skugga som då bildas över trappstegen på en av pyramiderna. Det bästa sättet att besöka den plats på är antagligen att åka på en av alla de arrangerade turer som finns. Man kan antingen boka själv eller via sitt resebolag. På dessa turer brukar man alltså även stanna vid något som heter Cenotes , det är flera stycken underjordiska sjöar, en mäktig och svalkande upplevelse i hettan.

Cancun

Här hittar du verkligen ett semesterparadis, allt finns på ett och samma ställe. Shoppinggallerior, restauranger, butiker, vita stränder och nära till snorkling och utflykter till djungeln. Ja i Cancun kommer du inte att sakna något, kanske är det även det som är lite av en nackdel. Här har turismen fullkomligt exploderat och eftersom att det är så många amerikanska turister som åker hit finns det till och med ett Wallmart att handla i. Det märks att Cancun är huvudorten på Mayarivieran. Men det går att få lite inblick i det mexikanska vardagslivet även här. Åker du in till staden på fastlandet så finns det massor av restauranger och affärer där man kan känna av att man faktiskt är i Mexico.

Men för dig som vill ha allt samlat inom gångavstånd är Cancun perfekt. Det finns vattensporter av alla möjliga slag att förströ sig med. Du kan spela golf, snorkla, lära dig dyka och simma med delfiner. Nöjeslivet är utbrett och ständigt igång med ett gigantiskt utbud av klubbar, restauranger och barer. Åker man hit i mars månad får man verkligen känna på hur det är att vara i en ort där det festas dygnet runt. Då kommer nämligen alla amerikanska studenter på sitt ”springbreak” och alkoholen flödar.

Vill du snorkla och se den vackra undervattensvärlden så ligger här världens näst längsta korallrev The Great Mayan Reef. Du kan få se allt från korallfiskar till havsskölpaddor även om du aldrig snorklat förut och det finns massor med guidade turer.

Även från Cancun kan du åka på arrangerade turer till Mayaruinerna i djungeln, det går bussar till flera av de kända tempelstäderna. Härifrån kan man även enkelt ta sig till de berömda solpyramiderna med sina branta trappor. Du kan till och med ha turen att få en skandinavisk guide med på utflykten.