Thailand

Thailand är ett mycket speciellt land som under de senaste åren fått en speciell plats i många svenskars hjärtan. Här finns allt från myllrande storstad till turkost vatten, vackra laguner och vita stränder. Så vilka orter är det vanligast att vi åker till och vart vill vi åka helst? Här presenterar vi några av de allra populäraste charterorterna i Thailand.

Kata beach i Phuket

Detta är en av de charterorter på den kända ön Phuket i Thailand som vi svenskar gärna åker till och kommer fortsätta att åka till. Den ligger söder om Pattong beach men är ett lite lugnare ställe för dig som vill njuta av semestern i stillhet. Här kan man verkligen koppla av, stranden är lång och det finns flera restauranger och barer att besöka. I omgivningarna finns det massor av härlig natur och det är inte långt till Karon beach om man vill shoppa.

Kata beach är delad i två delar, Centrala Kata som är den norra delen och sedan finns den södra delen som helt enkelt kallas Kata beach. På den södra delen hittar du huvudingången till stranden och en del caféer, restauranger och shoppingmöjligheter. Mellan södra och norra delen har man byggt massor av nya hotell och annat de senaste åren. På Kata beach hittar du den gyllene medelvägen. För dig som inte vill festa dygnet runt men ändå inte vill att det ska vara helt stilla. På detta sätt kan man säga att det är ett paradis för familjer. Här finns dessutom hotell i alla prisklasser, från budget till lyx.

Patong beach i Phuket

Här är det pulserande och livligt dygnet runt, för dig som verkligen vill utnyttja alla dygnets timmar är det välkända Patong beach perfekt. Här finns det något för alla smaker och det lockar verkligen alla typer av resenärer. Patong beach har blivit något av det ”nya Kanarieöarna” och varje år vallfärdar tusentals turister från Sverige hit. Det är en komplett semesterort med bad och sol, party och shopping och mycket mer därtill.

För dig som vill shoppa så är utbudet brett, dag som natt. Du kan fynda på nattmarknaden bland alla möjliga prylar. Eller välja det eleganta shoppingcentret med luftkonditionering och märkeskläder Jung Ceylon som ligger mitt i Patong. Blir du filmsugen så finns det biografer där man kan se både amerikanska och engelska filmer på originalspråk. När du vill koppla av ordentligt och tvätta bort gatudammet från huden så är det bara att bege sig till en av de många spa-anläggningar som finns. Du kan uppleva allt från traditionell thaimassage till ayurvedaterapier.

Nai Yang i Phuket

Hit åker du när du verkligen vill ta det lugnt, det är raka motsatsen till Patong beach även om det inte är långt emellan. Nai Yang är en av de bredaste stränderna och ligger i närheten av flygplatsen på Phuket. Här kan man snorkla, simma, sola och bada men utan att det är en massa stim runt omkring dygnet runt. Dessutom ligger stranden i en marin nationalpark, därför är det relativt orört här och ett riktigt smultronställe om du vill ha lugn och ro.

Skulle du vilja ha en paus från vilan, ja då är det bara att ta bussen ner till Patong och festa loss en dag eller två. Men det är framförallt stillheten som gör att turisterna börjat söka sig hit så smått. Nai Yang är unikt på det sättet, hit har inte den västerländska exploateringen hunnit riktigt ännu och det är verkligen ett Thailändskt paradis. Här finns inga påstridiga strandförsäljare eller parasoller, istället söker man skuggan mellan stranden och vägen i skogsdungen. Det finns några få hotell och restauranger och även några bungalows att äta och bo i. Här är det dock inte shoppingen som är störst utan naturupplevelserna. Du kan vandra på färdiga leder i mangroveskogen där du kan få se massor av spännande djur. Och det enda som kan störa friden är när man hör flygplanen. Vissa dagar under lågsäsongen kan du helt plötsligt vara ensam på den vackra stranden. Då är det bara att passa på och njuta ordentligt.

Visst du att?

Om du vill skippa charterkonceptet och flyget till Thailand så går det faktiskt att åka tåg (och lite båt). Börja med att ta dig till Helsingfors för att sedan ta tåget till Moskva. Därefter Transsibiriska järnvägen via Mongoliet till Kina. Från Peking finns det sedan ett snabbtåg till Bangkok.