Turkiet

När vi pratar om Turkiet så är det självklara valet fortfarande Alanya, hit har vi svenskar åkt länge och hit kommer vi fortsätta att åka. Men självklart finns det andra charterresmål i detta fantastiska och mångfasetterade land.

Landskapet är vackert och mycket varierat i landet även man kanske inte tror att det får plats så mycket variation. I Turkiet hittar du inte bara badstränder och fantastiska städer, det finns även natursköna berg, skogar och sjöar. Landskapet är ständigt i förändring och det sker fortfarande mindre jordskalv och vulkanutbrott i och runt Turkiet. Här finns massor av sevärdheter, du kan till och med bada i naturliga varma källor. En annan anledning till att Turkiet är ett så mångfasetterat land är att det gränsar till så många länder, inte mindre än åtta stycken. Staden Istanbul ligger tillexempel i två länder ja till och med i två världsdelar om man vill. I Europa så gränsar det mot länder som Grekland och Bulgarien, i Asien mot Armenien, Georgien, Iran, Irak och många fler. Du kan till och med bada i hela tre olika hav; Svarta havet, Egeiska havet och Medelhavet. Här möter orienten västvärlden på ett sätt som inte finns att uppleva någon annan stans.

Alanya

Som sagt är detta det allra mest populära charterresmålet i hela Turkiet. Kanske beror det på att Alanya verkligen har allt; bad, sol, shopping, party, god mat och mycket, mycket mer. Här finns det plats för alla, från barnfamiljen till partysuget tonårsgäng. Och vill du prova på traditionellt turkiskt bad, så kallat Hamam så har du verkligen kommit rätt. Det finns flera utspridda i staden. Perfekt när du vill koppla av en stund och bli riktigt ren.

alanya - Turkiet

I Alanya finns det två stora stränder och några mindre, de största heter Östra stranden och Kleopatrastranden. Där kan man syssla med allt från plask och bad till vattensporter av alla slag. Både den lite vildare sorten som paragliding, men det finns även lugnare alternativ som trampbåtar. Vill du shoppa i staden så kan du välja hej vilt, det finns marknader med traditionella kryddor, märkeskopior, teer, mattor och en hel massa mer. Du kommer inte att sakna något. Nattlivet i staden är alltid igång, ät på någon av de mysiga restaurangerna med äkta döner kebab eller varför inte den traditionella lammgrytan. Sedan är det bara att ge sig ut i natten bland alla klubbar och diskotek som finns nästan överallt.